COLLECTION - 65 % NOW! Add and see discount in shopping bag.

ALI Muse: Zeshan Shakar

An Interview with Zeshan Shakar

Namra Saleem

ALI snakker med kreative mennesker som inspirerer. Forfatter Zeshan Shakar fra Stovner er en av dem. Han har med debutromanen «Tante Ulrikkes vei» klart å skildre en virkelighet mange unge kan kjenne seg igjen i, samtidig som kritikerne jubler.

Vi møter Zeshan, spesialrådgiver for skolebyråden by day, forfatter by night, på en kafé like ved Zeshans arbeidsplass Rådhuset.

I 2017 ga han ut oppvekstromanen «Tante Ulrikkes vei» som han fikk den prestisjetunge Tarjei Vesaas’ debutantprisen for. Boka følger to gutter med minoritetsbakgrunn som vokser opp på Stovner i Oslo tidlig på 2000-tallet. Mo lykkes i storsamfunnet, mens Jamal faller utenfor.

 

Hva var det du ville med romanen?

Jeg ville bare skrive en bok... Det er så lett å sitte her og late som om jeg var superaktivistisk og sånn, jeg var jo egentlig ikke det. Men jeg hadde en tanke om at folk fra Stovner, eller Groruddalen generelt, kanskje er de folka i Norge som i størst grad er definert av folk utenfra. De har i veldig liten grad fått anledning til å fortelle sine historier selv, på egne premisser.

Du ville fortelle de historiene?

Ja, også var jeg lei av de utallige debattene om Groruddalen og om ungdommene der. Jeg husker jeg så Dagsnytt atten en kveld og bare kjente på hvor sykt sliten jeg var av det. Jeg kjente på en sånn klaustrofobisk følelse... Du slipper liksom ikke unna, de debattene bare fortsetter og fortsetter! Sånn har det vært siden jeg var 10-11 år gammel. Med ”Tante Ulrikkes vei” ville jeg fortelle om Stovner-oppvekster, men også om hvordan det er å sitte på mottakersiden av alle de debattene.

Hvorfor er det viktig å fortelle de historiene?

De er en så stor del av norsk virkelighet og hvordan Norge ser ut i dag, også har det nesten ikke vært reflektert i kulturen i det hele tatt, spesielt ikke i litteraturen. Og i den grad det har vært det så har det i hvert fall ikke blitt laget på premissene til de det angår. Jeg syns det er dritviktig.

Men hvorfor er det så viktig, hva er liksom faren ved å ikke bli representert? Det har jo gått greit med oss?

Jo, men folk trenger å bli anerkjent. Ellers fremmedgjør man folk, når alle de tingene man er opptatt av aldri reflekteres i den store norske offentlige samtalen.

Hear, hear! Fra prosessen med at du starta på boka til nå, hva syns du har vært mest utfordrende?

At man skal være et slags sannhetsvitne. Både den boka og jeg skal være litt sånn ”ja, hvordan er det på Stovner, da?” for eksempel. Jeg veit jo noe om det, selvfølgelig, men det er 30 000 mennesker som bor der, 30 000 forskjellige historier, jeg sitter jo ikke med den sannheten.

Mhm, så, hva blir neste bok?

Jeg har egentlig så vidt begynt, men jeg tror det blir mer voksent, eller at karakterene blir litt eldre, kanskje ikke så Stovner-fokusert... Jeg er ikke en sånn fyr som hadde tenkt å bli forfatter, jeg har selvfølgelig alltid hatt lyst til å skrive da, men det her var et stort bonusprosjekt, også tok det litt av. Jeg kjenner i hvert fall ikke på et press, men jeg kommer til å skrive mer, absolutt.

5 kjappe

Stjernetegn: Jomfruen

Inspirasjonskilder: Jeg har alltid vært veldig fascinert og inspirert av folk som driver med musikk, egentlig ganske misunnelig og, fordi de klarer å få vekka så mange tanker og følelser på bare 10-20 sekunder med tekst og musikk sammen, mens jeg trenger en bok til det.

Favorittlåt: C.R.E.A.M. av Wu Tang Clan, det åpna en dør til en hel verden av hip hop for meg.

Beste barndomsminne: Vi pleide å spille fotball et sted på Stovner. Der var det et klubbhus hvor de hadde vannkraner utenfor og det var det beste vannet i hele verden!

Mest unyttige skill: Jeg kan sitte skikkelig lenge i asian squat. Men det er jo litt nyttig da.

 

 

 

 

Namra Saleem er skribent, samfunnsdebattant og spiller i bandet FLTY BRGR GRL. Hun elsker sukkerspinn, palmetrær og riot grrrls og klarer ikke å holde kjeft om urettferdighet. Namra finnes på Twitter og Instagram som @thenam. Namra Saleem, journalist, samfunnsdebattant og musiker.

 

 

 


Share this post